Slovník pivných pojmov
Lietajúci pivovar
Ide o druh malého pivovarníctva tzv. pivovar bez pivovaru. Nazývaný je aj kočovný. Je to neustále populárnejšia cesta pre amatérskych sládkov s vlastnými receptúrami piva, ktoré varia vo varni oficiálneho prenajatého minipivovaru.Domovarič
Označuje milovníka piva, ktorý doma v malých množstvách varí svoje vlastné pivo. Či už v hrnci od babičky alebo gulášovom kotlíku, no robí to rád a ponúkne aj kamarátom.Ležiak
Pre bežného milovníka piva je rozdiel medzi ležiakom a ale pivom v jeho farbe, chuti a vôni. Ležiaky sú číre, jemné a svieže. Základný rozdiel je v použití odlišných druhov kvasiniek počas fermentácie. Fermentácia prebieha pri nižších teplotách v rozmedzí 8-14C a označuje sa ako dolné kvasenie. Po skončení procesu fermentácie pivo leží, preto sa nazýva ležiak.IPA - Indian Pale Ale
Pôvodom pochádza z Anglicka. Vyznačuje sa vyšším obsahom chmeľu a alkoholu ako konzervantov čo umožnilo pivo prevážať na lodiach do ďalekej Indie a ďalších kolónií. IPA je viac horké kvôli pridaniu extra chmelu po fermentácii tzv. metóda dry hopping. Zmes ovocnej a trávnatej sviežej vône s horkou chuťou vás môže natoľko chytiť, že si už iné pivo nikdy neotvoríte. Aj napriek existencii chladničiek a zrušeniu koloniálneho sveta patrí toto pivo medzi veľmi obľúbené. Pre viacerých môže IPA otvárať úplne nové dimenzie, niečo ako vo svete kávy, keď človek po dvadsiatich rokoch ochutná jemne praženú kolumbijskú kávu cez filter v porovnaní so zalievanou neskou. Niekomu to možno bude chutiť ako čaj a druhý bude slziť šťastím.APA - American Pale Ale
Pôvodom takisto pochádza z Anglicka avšak názov American si zaslúžilo na základe použitia americkej odrody chmeľu. Na rozdiel od ležiaku vzniká vrchným kvasením pri vyšších teplotách nad 25C. Špeciálny typ kvasníc vytvára v pive sladšiu chuť ako pri pive IPA. Vyššie teploty kvasenia zas produkujú vyššie estery čím pivo často dostáva ovocný nádych.
RmutovanieÚvodná časť varenia (voda so sladom)
|
SladinaVoda s vylúhovanými cukrami zo sladu.
|
ScedzovaniePreplachovanie vyvareného sladu horúcou vodou
|
ChmeľovarVarenie mladiny s chmeľom.
|
CK tank (cylindro-kónický tank)Tank, kde prebieha kvasenie mladiny. |
MladinaSladina po vyvarení chmeľu.
|
FermentáciaProces kvasenia piva. |