Ako varíme pivo
1. Rmutovanie
Úvodná fáza varenia, vezmeme slad (jačmeň, pšenicu, raž alebo ovos) a pridáme vodu, ktorá má takmer 70°. Toto dodá pivu farbu, chuť a cukor, ktorý sa neskôr premení na to „najdôležitejšie“ - alkohol. Čím dlhšie rmutovanie, tým viac cukrov sa zo sladu vylúhuje. Rmutovanie trvá 2-4 hodiny.2. Scedzovanie
V podstate väčšie sito, ktoré zachytí jačmenné šupky a vyplaví
rozpustené cukry. Pre zvýšenie výnosu ešte prepláchneme mláto
horúcou vodou. Dostaneme tak aj ďalšie cukry, ktoré zostali v
jačmenných šupkách. Pozor! Prílišné preplachovanie spôsobí trpkosť
výsledného piva.
3. Varenie - chmeľovar
Nasleduje ďalšie varenie a pridanie najzaujímavejšej zložky
piva - chmeľu. Chmeľ je prírodný konzervant, pridáva horkosť, chuť
a arómu. Pridávame chmeľ na začiatku varenia pre horkosť a na konci
pre chuť a arómu.
4. Odstreďovanie
Vo vírivej kadi sa mladina dostane do víru, ktorý usadí všetky
pevné častice v strede vírivky. Odtiaľ sa dajú potom ľahko
odstrániť. Skúste si to so sypaným čajom. Zamiešajte lyžičkou a
čajové lístky zostanú v strede.
5. Fermentácia
Pivo putuje do CK tankov (zapamätať), kde sa po pridaní
kvasiniek postupne mení cukor na alkohol a oxid uhličitý.
Fermentácia trvá 7-14 dní a celková sila piva závisí od množstva
cukru v mladine a teploty, pri ktorej mladina fermentuje.